top of page

Enig idee waardoor je haren grijs worden?

Met het ouder worden krijgen we grijze haren. Het begint meestal met hier en daar een grijs haar, waarna het verschijnt op verschillende plaatsen in de haardos. Hieronder kan je lezen wat de oorzaak daarvan is:

  1. De stamcellen in de bovenste huidlagen ontwikkelen zich tot melanineproducerende cellen: melanocieten. Die komen onder in het haarzakje terecht.

  2. De melanocieten vormen pigment, dat het haar zijn karakteristieke kleur geeft. De melanocieten vervoeren het pigment vervolgens naar de haren.

  3. Met ouder worden sterven de stamcellen af. Er worden dan geen melanocieten meer aangemaakt en het haar wordt grijs.

  4. Het proces verschilt per haarsoort en -zakje; niet alle haren worden tegelijkertijd grijs. Neushaar is vaak het eerst aan de beurt en dan hoofdhaar, baard, lichaamsbeharing en ten slotte de wenkbrauwen

 Blond of grijs haar is prachtig, maar soms krijgt het een beetje een gele gloed. De oorzaak is simpel: wit of grijs haar bevat weinig of geen pigment. Daardoor krijgt dit haar snel een gelige gloed door bijvoorbeeld, zonlicht, gechloreerd water, rook, voeding en medicijnen. Maar daar kun je iets aan doen!


Heel veel mensen gebruiken daarom en chemische zilvershampoo om deze gele weerschijn te laten verdwijnen. Het belangrijkste ingrediënt in een zilvershampoo en zilver conditioner is het paarse kleurpigment dat voor een oplichtend effect en een fijne koele glans zorgt. Het pigment zal zowel het geel haar alsook de oranje haartinten neutraliseren, waardoor de zilveren tint en de koele toon van wit, blond en grijs haar worden benadrukt. Dit chemische ingrediënt noemt CI 60730. Het is echter niet echt nodig om te grijpen naar een chemische zilver shampoo of conditioner. Hetzelfde resultaat heb ik op natuurlijke wijze kunnen bekomen door planten bestanddelen toe te voegen aan mijn nieuwste biologische shampoo.  Wist je trouwens dat je altijd de ingrediënten van je shampoo of conditioner eenvoudig kan checken op schadelijke stoffen. Via verschillende apps, bv. INCI Beauty kan je dit doen. Hierdoor kan je een slimmere keuze maken voor jouw gezondheid en bovendien draag je tegelijkertijd ook een steentje bij aan een beter milieu. © Monteny Isabelle

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page