top of page

Plantenkleuringen, een kleuring die je haar verzorgt

Plantenkleuringen. Hoewel ze al eeuwen oud zijn, zijn ze nog voor velen onbekend. Je haar op natuurlijke wijze kleuren, zónder het te beschadigen, het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch doe ik het dag in, dag uit in mijn salon. Benieuwd wat plantenkleuringen voor jou kunnen betekenen? Je ontdekt het in deze blog!


Hoe werkt een plantenkleuring?

Voor ik uitleg hoe onze behandelingen werken, nemen we eerst een kijkje naar de anatomie van je haar. Een haar bestaat eigenlijk uit drie delen. Diep vanbinnen zit de medulla, de kern, omringd door de cortex, een harde keratinelaag. De buitenste laag heet de cuticula en die bestaat uit haarschubben die kunnen openen of sluiten. Wanneer die schubben mooi dicht zijn, krijgt je haar een mooie glans. Zowel de cortex als de cuticula bevatten melanine en bepalen zo de kleur van je haar.


Een chemische kleuring dringt tot diep in de cortex. Om dit te doen, moet je kapper de haarschubben eerst openzetten. Hiervoor worden toxische ingrediënten zoals ammoniak, MEA, … gebruikt. Na de behandeling worden de schubben terug gesloten, maar ze zullen altijd lichtjes beschadigd zijn. Hoe meer kleuringen, hoe meer schade. Niet alleen glanst het haar niet meer, maar doordat de haarschubben hun werk niet meer doen, zijn de binnenste lagen niet meer beschermd en kan het haar ook moeilijk broodnodige mineralen vasthouden. Shampoos met siliconen kunnen deze gaatjes opvullen waardoor je haar er initieel beter uitziet, maar op de lange termijn kan er ook geen voeding meer naar de haarkern.


Een plantenkleuring zit anders in elkaar. Die doelt enkel op de cuticula, niet op de cortex. Hij vormt in feite een gekleurd beschermlaagje boven op het haar en dringt niet dieper door. Giftige ingrediënten zijn helemaal niet nodig in dit proces. In tegendeel, in plantenkleuringen zitten slechts twee dingen: warm water en biologische plantenpoeders. Die laatste worden vervaardigd door het malen van gedroogde kruiden of planten, zoals kurkuma, rabarber, hibiscus, cassia, wede of indigo. De juiste samenstelling wordt door ons bepaald om jou de kleur te geven die je wilt. Deze warme mengeling wordt op het haar aangebracht en trekt dan even in. Dankzij de natuurlijke medicinale eigenschappen van de planten geldt de behandeling ook als een verzorging voor de hoofdhuid. Hoewel een plantenkleuring niet zo invasief is als een traditionele kleuring, blijft de kleur 6 à 8 weken. Wie thuis graag zelf bijkleurt, kan z’n persoonlijke samenstelling plantenpoeder ook bij ons komen afhalen in het salon.


Wat zijn de voordelen?


Plantenkleuringen zijn goed voor de cliënt, de kapper én de natuur. Ten eerste werkt de kleuring eigenlijk als een verzorging, aangezien hij een beschermlaagje vormt. In tegenstelling tot bij chemische kleuringen, hoef je de schade dus niet achteraf proberen te beperken. Er is helemaal geen schade, want de natuurlijke pigmenten en de structuur van je haar blijft intact.


Aangezien er geen chemische stoffen aan te pas komen, zijn plantenkleuringen volledig veilig voor zwangere vrouwen. De gezondheid van mijn klanten, mijn personeel en mijzelf draag ik nauw aan het hart. Ik koos dan ook in eerste instantie voor plantenkleuringen om mijn eigen lichaam te beschermen. Dagelijks kleuren met chemische producten vergde zijn tol en dat uitte zich in allergische reacties. Dit startte mijn zoektocht naar een veilig, gezond alternatief en zo stootte ik op plantenkleuringen. Na vele cursussen en 20 jaar ervaring kan ik mezelf wel een expert noemen in het vak. Haarverzorging is mijn passie en ik ben blij dat ik mijn klanten zo goed kan behandelen.

Tot slot zijn plantenkleuringen ook goed voor de natuur. Bij chemische kleuringen komen de giftige ingrediënten ook in ons water terecht. Zo vervuilen ze ons lichaam en de planeet. Onze kleuringen zijn niet alleen plantaardig maar ook biologisch, net zoals de producten die we maken in het salon. Zo hoeft het milieu niet te leiden onder onze behandelingen, maar werken we samen met Moeder Natuur om jou te laten stralen.


Plantenkleuringen worden al eeuwen gebruikt in alle uithoeken van de wereld. Heb je nog vragen over deze wijsheid of wil je het zelf eens proberen? Bel dan 058 23 99 25 voor een afspraak of advies.


Copyright@Monteny IsabelleBiokapsalon Attisch

Marktstraat 39

8620 Nieuwpoort157 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page