top of page

Krullen. Wie er geen heeft, verlangt ernaar. Wie er wel heeft, vervloekt ze vaak.

Ze kunnen je echt laten stralen, maar ze kunnen je ook terroriseren wanneer ze hun eigen leven gaan leiden. Mooie, volle krullen zijn echter niet alleen voor de lucky few. Het geheim zit hem in een paar belangrijke dingen en die leggen we je in deze blog uit.Vocht

Het eerste element waar we het over willen hebben is vocht, ofwel moisture in het Engels. Deze term komt vaak aan bod wanneer het over krullen gaat en dat komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Iedere krullenkop kent het gevaar van vochtige dagen. Voor je het weet, doet je haar zijn eigen zin en verdwijnt de styling waar je ’s morgens zo hard aan hebt gewerkt. Dit komt omdat haar vocht uit zijn omgeving trekt. Vandaar dat je haar ieder seizoen anders gaat krullen en s’ morgens zo onvoorspelbaar is. Allemaal goed en wel, maar wat doe je daaraan?

Deze scenario’s zijn typisch voor mensen met krullen net omdat zij vaak een tekort hebben aan moisture. In dit geval zal je haar weinig elasticiteit hebben en gemakkelijk afbreken. Wanneer je dit ziet, moet je zeker extra vocht inbrengen, maar eigenlijk hebben bijna alle krullen baat bij wat meer moisture. Het is dus een goed idee om voor producten te kiezen die vocht inbrengen in het haar. Daarnaast bestaat de “seal” methode. Hierbij wordt een plantenolie aangebracht op het haar dat de haarschubben afsluit. Zo blijft je verzorging in je haar en trekt je haar geen vocht uit de omgeving. Het resultaat is dat je haar minder pluist en toch mooi kan krullen.


Proteïne

Een ander belangrijk element is proteïne. Bij een tekort hieraan zal je haar te veel elasticiteit hebben en doorzakken. Extra proteïne in je verzorging lost dit op en verstevigt je krullenpatroon. Er bestaan echter types proteïne in allerlei soorten en maten, zoals keratine, collageen, amino acid enz. Het is belangrijk om de proteïne te kiezen die bij jouw haar past en niet te overdrijven. Een overdaad aan proteïne droogt je haar namelijk uit, waardoor het gemakkelijk zal afbreken.


Curly Hair Method

Wie vaak op internet zit, heeft hem vast al zien passeren: the Curly Hair Method. Deze methode, bedacht door Lorraine Massey, belooft aanhangers mooiere krullen en hoort dus ook bij onze tips. Wie de basisprincipes volgt, kan zijn krullen gemakkelijker stijlen. Zo vermijden mensen met krulhaar best shampoos met sulfaten of andere schadelijke ingrediënten (zoals parabenen of siliconen) en stylingsapparaten die met hitte werken zoals krul- en stijltangen of haardrogers. Vaak je haar wassen en kammen wordt bij deze methode ook afgeraden. Sommigen zweren shampoo zelfs helemaal af.


Bij Biokapsalon Attisch zijn we fan van de Curly Hair Method, maar pleiten we toch voor wat nuance. Het is inderdaad zo dat agressieve shampoos meer kwaad doen dan goed. Je haar en hoofdhuid hebben echter een wasbeurt nodig, omdat vuil zich anders opstapelt en de poriën en haarschubben verstoort. Ook de celvernieuwing van de huid wordt hierbij afgeremd, met als gevolg kan er jeuk en haaruitval ontstaan. Daarom maken wij zelf milde shampoos – zónder corrosieve ingrediënten – die je haar zachtjes reinigen zonder het te schaden.


Daarnaast is het ook zo dat plantenkleuringen wél compatibel zijn met de Curly Hair Method. In tegenstelling tot chemische kleuringen beschadigen ze je haar immers niet. Ze vormen namelijk een dun laagje rondom het haar en hechten zich aan de eerste schubbenlaag, het haar wordt hierdoor beschermd en gevoed. Zo krijgt het naast een mooi kleurtje ook de proteïne die het broodnodig heeft om mooie krullen te vormen.


Aanbevolen producten

Wie zin heeft om deze methode te proberen, moet naast het naleven van de basisprincipes ook de juiste producten in huis halen. Om het onze klanten wat gemakkelijker te maken, vind je nu in onze webshop een speciale categorie met enkel Curly Girl approved producten terug. Ze passen volledig in de filosofie van Biokapsalon Attisch.


Zo raden we bijvoorbeeld de Tabitha James Kraan Conditioner (Golden Citrus of Amber Rose) aan. Deze conditioner is diep hydraterend en beschermt het haar. Hij voegt ook veerkracht toe en vermindert kroeshaar.Ook de Marlie Styling Gel is uiterst geschikt voor mensen met krulhaar. Zijn semi-sterke fixatie helpt je je krullen temmen zónder het gebruik van sulfaten, siliconen of parabenen. Stylingsproducten die je haar voeden in plaats van het beschadigen zijn de sleutel naar mooie, gemakkelijk te verzorgen krullen.Het belang van een goede kapper

Proteïne overload, moisture overload. De juiste balans vinden is belangrijk, maar vaak moeilijk voor een leek. Hoe weet je of je haar afbreekt door een overdaad aan proteïne of juist een tekort aan vocht? Hoewel er veel internetpagina’s bestaan die je op weg helpen, is het niet gemakkelijk om die theoretische kennis toe te passen op jouw haar. Hoe zie je het verschil tussen alle mogelijke problemen en hoe vind je een oplossing die bij jouw haar past? Het beste is natuurlijk om raad te vragen aan een expert. Bij Biokapsalon Attisch mogen we ons met trots krullenkappers noemen na het volgen van een uitgebreide opleiding over dit haartype. Dankzij onze expertise geven we jou naast de juiste snit ook heel wat advies mee over wat je haar nodig heeft. We determineren je haartype, de porositeit en elasticiteit van je haar, je krullenpatroon, enzovoort. Zo weten we niet alleen waar het probleem ligt, maar ook welke aanpak past bij jouw haar. Met onze uitgebreide kennis over de verschillende proteïnes kunnen we je een oplossing op maat bieden en de juiste producten aanraden. Ieders krullen zijn namelijk anders en dat maakt ze ook zo mooi!


Hopelijk heeft deze blog je wat op weg geholpen. Er is nog te weinig kennis over krullen, zelfs bij kappers. Hierdoor kiezen veel mensen ervoor om hun krullen te onderdrukken met een stijltang, wat wij bijzonder jammer vinden. Het is tijd om je haar te accepteren zoals het is en je krullen alle kansen te geven.
Benieuwd naar het volledige ons volledige Curly Girl approved producten?Heb je na het lezen van deze blog vragen? Stel ze dan gerust via email, Facebook of Instagram!


Copyright@Monteny IsabelleBiokapsalon Attisch

Marktstraat 39

8620 Nieuwpoort45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page