top of page

De 7 reden om nooit meer je haar te kleuren met chemische producten.

Met deze blogpost wil ik samen met jullie eens dieper ingaan op de gevolgen van chemische haarkleuringen. Dit artikel heb ik geschreven uit mijn ervaring en opzoekwerk .


1. HET VEROORZAAKT ONHERSTELBARE SCHADE EN VERWOEST JE EIGEN HAARKLEUR Chemische haarverf bevat verschillende schadelijke stoffen zoals ammonia, waterstofperoxide en ethanolamine. Deze stoffen zorgen ervoor dat de buitenste laag van je haar, ook wel de schubben genoemd, open gaan staan. Hierdoor worden de natuurlijke pigmenten van je haar, melanine, afgebroken. De melanine wordt tijdens het chemisch kleuren vervangen door chemische pigmenten. Je eigen pigmenten verdwijnen gelukkig niet compleet maar zijn wel zwaar aangetast. Dit leidt tot haarzwakte, gespleten punten en haarbreuk.


De stoffen in chemische haarverf bevatten vaak verschillende alcoholen die je haren sterk uitdrogen. Haarverf zorgt ervoor dat zwavel uit je haar verdwijnt. Je haar wordt dan harder en verliest het gewicht.Zwavel is belangrijk omdat zwavelverbindingen voor stevigheid en de instandhouding van je textuur zorgen. Verbroken zwavelverbindingen kunnen niet meer hersteld worden.


Het is van groot belang om altijd aandachtig te zijn bij het lezen van de ingrediënten van kleuringen. Helaas zijn er ook heel wat merken die zogezegd natuurlijke kleuringen aanbieden. In deze zit er inderdaad geen ammonia, maar deze wordt vervangen door de stof ethanolamine. Nu wordt het misschien wat ingewikkelder, maar hou vol, het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is van de negatieve effecten van chemisch kleuren. Ethanolamine is een mengeling van ester en amine. Wanneer je die stoffen samenvoegt, heb je nitrasamine. Dit is een substantie die zeer kankerverwekkend zou zijn. Indien je hier meer over te weten wil komen, check dan zeker eens Wikipedia met de zoektermen ‘nitrasamine en dieren proeven’. Op Wikipedia valt bovendien ook te lezen dat ethanolamine een toxische ontvlambare geurloze vloeistof is.Mensen denken dat het minder schadelijk is dan ammonia omdat het geurloos is maar niets is minder waar. Een groot aantal kappers en natuurwinkels maken hier reclame voor maar misleiden de mensen uit onwetenheid want het is niet biologisch of natuurlijk.


Als kapper vind ik dat je verantwoordelijkheid moet nemen en je klanten eerlijke informatie verschaffen. In ons biokapsalon geven we mensen de keuze tussen chemisch kleuren en  plantenpoeders van Oliebe of Hairborist die volledig natuurlijk zijn. Beide technieken leggen we graag uit aan onze klanten.


2. HET ZIT BOORDEVOL ALLERGIE-OPWEKKENDE STOFFEN In een Amerikaans onderzoek werden 107 haarverven van 10 grote merken getest op stoffen die mogelijk een allergische reactie kunnen opwekken. Maar liefst 106 van de 107 verven bevatte minstens 1 allergene stof. De gemiddelde haarverf bevatte er 6!

 • p-Phenylenediamine (PPD): een beruchte kleurstof die heel wat allergische reacties op zijn geweten heeft, zat in 83% van de producten. De reactie die kan ontstaan wanneer je allergisch bent voor PPD zijn: jeuk, zwelling, roodheid, blaren en infecties aan de lymfeklieren. De klachten kunnen weken tot maanden aanhouden. Vooral bij hevige reacties zoals zwelling van het gezicht, het keelgebied is voorzichtigheid geboden. Er bestaat geen geneesmiddel om een reactie te voorkomen. De enige manier om niet te reageren is door producten te vermijden en te kiezen voor plantenkleuringen.

 • Recorcinol: zorgt voor contact-allergieën

 • Toluleendyamine: Zowel 2,4-TDA als de mengsels ervan worden beschouwd als giftige en milieugevaarlijke stof. Ze zijn mogelijk kankerverwekkend en mutageen voor de mens. Mutagene stoffen zijn stoffen die langzaam het DNA in de celkern veranderen, waardoor ze ook kankerverwekkend kunnen zijn of een miskraam kunnen veroorzaken.


3. DE ALLERGISCHE REACTIE DIE ONTSTAAT KAN HEEL HEFTIG ZIJN EN KAN IEDEREEN OVERKOMEN

Bij een allergische reactie op haarverf kun je last krijgen van:

 • Eczeem

 • Jeuk

 • Roodheid

 • Blaren

 • (ernstige) zwellingen

 • moeite met ademhalen

 • contact urticaria (een soort netelroos)

Er treedt dan meestal blijvende schade op. Een allergie kan ook opbouwen. Ook al verf je je haar al jaren zonder problemen, bij de volgende keer zou je ineens wel een reactie kunnen hebben.


4. BIJNA IEDEREEN DIE HAARVERF GEBRUIKT KRIJGT LAST VAN 1 OF MEERDERE BIJWERKINGEN

Heb jij tijdens of na het verven van je haar weleens last gehad van een bijwerking? Deze kans is heel groot. Een overzicht van een onderzoek naar bijwerkingen onder 470 vrouwen die weleens haarverf hadden gebruikt. Zij rapporteerden onder andere:

 • Rode, gevoelige huid en schilfers (15%)

 • Jeuk (31%)

 • Gespleten punten (77%

 • Extreem droog haar (70%)

 • Dof haar (70%)

 • Haarverlies (77%)

 • Sneller grijzend haar (54%)

 • Afname haargroei (55%)

 • Hoofdpijn (dit is een vaak terugkomende klacht die ik tegen kwam in andere onderzoek)


5. DE CHEMISCHE STOFFEN KOMEN IN JE LICHAAM TERECHT

Via je huid komen de chemische stoffen van haarverf in je bloedbanen terecht. Die stoffen verspreiden zich door je lichaam. Één van de stoffen, 2 -aminofenol, kan effecten hebben op het bloed, met als gevolg de vorming van methemoglobine. Dat is ook waarom het altijd ten strengste afgeraden wordt je haar chemisch te verven als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het is namelijk erg schadelijk voor je kindje. Daarom raden wij plantenkleuringen aan, hiermee kan je haar gekleurd worden zonder enig vorm van nadeel op jouw en andermans gezondheid.


6. HAARVERF SPEELT MOGELIJK EEN ROL IN HET ONTSTAAN VAN BEPAALDE SOORTEN KANKER

Er is schokkend weinig onderzoek naar gedaan als je bedenkt hoeveel mensen chemische haarverf gebruiken. De onderzoeken die er zijn spreken elkaar tegen, maar er is een goede mogelijkheid dat de stoffen in haarverf kankerverwekkend zijn. Zo is haarverf in verband gebracht met borstkanker, non-Hodgkins lymfoom, leukemie en blaaskanker. Er is hier dringend nog meer onderzoek naar nodig. Bovendien wordt het steeds door allerlei instanties afgeraden om je haar chemisch te kleuren wanneer je zwanger bent of al kanker hebt, dan moet er toch wel iets aan de hand zijn?


7. HET BRENGT JE HORMOONHUISHOUDING IN DE WAR

Het testosteronlevel van vrouwen die al minstens 10 jaar haarverf gebruikten was 14% hoger dan bij vrouwen die nooit haarverf hadden gebruiken. Een onderzoek onder vrouwen in een voorstadium van de overgang kwam tot deze conclusie.

Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon dat toeneemt in de overgang, terwijl oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon) afneemt.


Verf jij jouw haar nog steeds chemisch na dit te lezen?

Tip: Plantenpoeders zijn het natuurlijk alternatief voor chemisch de haren  kleuren.

Ik hoop dat ik met deze uitleg jullie voldoende heb kunnen informeren over de gevaren van chemisch kleuren. Nu kan je zelf de keuze maken tussen je haren chemisch te blijven kleuren of toch te kiezen voor een veilig alternatief bij jouw biokapster/kapper?


Wil je meer weten? Maak een afspraak bij Biokapsalon Attisch in Nieuwpoort op het nummer 058/23 99 25. Op de website staan vraag en antwoord over plantenkleuringen van het haar.


© Monteny Isabelle

206 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page