top of page

Shampoo is shampoo. Of toch niet?

In de supermarkt vind je ze in heel veel aantallen en veel verschillende soorten: shampoos. De ene verpakking is al veelbelovender dan de andere. Maar welke shampoo heb je echt nodig? Waarop moet je letten? Als kapster met ruim 30 jaar ervaring vertel ik je op welke drie punten ik altijd let om de juiste shampoo te selecteren voor mezelf en voor de klanten in mijn kapsalon.

“De beste shampoo voor vet haar”. “Aangeraden shampoo tegen schilfers”. “Shampoo voor extra glanzend effect”. De claims op verpakkingen van shampoos klinken veelbelovend. Maar het zijn niet zozeer de grote slogans waar je naar moet kijken maar wel naar de kleine lettertjes op de achterkant. Naar de ingrediëntenlijst dus. En meestal zijn de ingrediënten van de klassieke shampoos niet zo overtuigend.


Kijk naar de ingrediëntenlijst

In een klassieke shampoo (maar ook bij conditioners en serums voor het haar) vind je dikwijls siliconen, sodium laureth sulfaat en parabenen terug. “De siliconen maken het haar zachter en leggen een beschermende laag op je haar”, beloven de fabrikanten. Maar wat ze er niet bij vertellen is dat die ‘beschermende laag’ eigenlijk bijdraagt tot build up. Dat is een vieze laag veroorzaakt door opgestapelde resten haarverzorgingsproducten. Je wast die er niet zomaar af. Die laag zorgt ervoor dat je haar en hoofdhuid de voedende stoffen niet meer kunnen opnemen. Gevolg: je haar wordt op lange termijn vettig aan de hoofdhuid, zwaar en kan zelfs uitvallen. Ook jeuk aan de hoofdhuid is een van de gevolgen van siliconen en sodium laureth sulfate in shampoo. Dat wil je allemaal niet.

Kijk dus altijd op de ingrediëntenlijst van je shampoo en haarverzorgingsproducten. Geloof niet zomaar de claim ‘siliconenvrij’, ‘vrij van parabenen’ enzovoort. Controleer de ingrediënten om je weten of je shampoo écht vrij is van siliconen, parabenen, sodium laureth sulfaat…

Niet te agressief, maar ook niet te mild

Shampoo gebruik je om je haar en je hoofdhuid te reinigen. Veel klassieke shampoos bevatten agressieve tensiden. Die vind je ook terug in schoonmaakmiddelen. Als je het opzoekt in het woordenboek, dan leer je dat tensiden de oppervlaktespanning van water verlagen waardoor vet en ander waterafstotend vuil beter loslaten en verwijderd kunnen worden, en waardoor schuimvorming ontstaat.

Als synoniem voor tensiden gebruikt men ook wel de term ‘detergenten’. Die tensiden zorgen voor een stevige ontvetting. En daar zit het probleem. Want je haar heeft altijd wat van zijn natuurlijke vochtbalans en olie nodig om gezond te blijven. Als een shampoo je haar en hoofdhuid agressief ontvet, dan wordt je haar droog en ongezond. Je hoofdhuid geraakt dan sneller geïrriteerd.

Dan maar geen shampoo? Neen. Er is een trend van zogenaamde ‘no poo’, een afkorting van ‘no shampoo’. Maar helemaal geen shampoo gebruiken is geen goed idee want als je je haar niet wast, dan vernieuwen de cellen zich niet en dat kan leiden tot een jeukende hoofdhuid en zelfs haaruitval.

Een milde shampoo die je haar mild reinigt is de beste keuze. Daarom kies ik voor mezelf en voor de klanten van mijn kapsalon voor shampoo op basis van natuurlijke stoffen.

Kies voor een niet-schadelijke shampoo

Gebruik je de verkeerde haarverzorgingsproducten en shampoo dan kun je daar heel allergisch op reageren. Met een natuurlijke en haarvriendelijke shampoo vermijd je dat. Het is ook een gezonde keuze, ideaal voor mensen die bewust in het leven staan. Want de keuze voor gezonde haarverzorgingsproducten gaat verder dan alleen goed zorgen voor je hoofdhuid en je haar. Shampoo en haarverzorgingsproducten hebben een invloed op het milieu en onze omgeving. Een echt niet-schadelijke shampoo brengt ook geen schade toe aan het milieu.

Daarom hebben de shampoos die ik zelf gebruik en in mijn kapsalon Attisch een herbruikbare verpakking. De shampoos zitten in hervulbare plastic flessen. Waarom geen glas? Omdat dat gevaarlijk is in de badkamer en minder duurzaam.

Kortom

Waaraan voldoet een goede shampoo? Mijn shampoo keuze als haarvriendelijke kapster is er één die gebaseerd is op de ingrediëntenlijst, die niet agressief is voor het haar en die niet schadelijk is – noch voor het haar, de hoofdhuid of het milieu. Die vind je niet in de supermarkt maar in het kapsalon. Als kapper geef ik je advies op maat want elk haar is anders.

Meer zelfs: Om zeker te zijn van een veilige, efficiënte en haarvriendelijke shampoo ontwikkel ik nu een eigen shampoolijn. Daarin combineer ik mijn jarenlange ervaring als kapster met wetenschappelijke inzichten die ik kreeg door intense opleidingen te volgen bij onder andere Annie Kok en Netelvuur. Meld je alvast aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven (inschrijven kan onderaan deze pagina).

De eigen shampoolijn is een mooie aanvulling op de natuurlijke shampoos die ik al jarenlang gebruik in mijn bio kapsalon in Nieuwpoort: stuk voor stuk goede shampoos - zonder siliconen, parabenen of andere schadelijke ingrediënten. Ik heb ervoor gekozen om zoveel mogelijk met gezonde en natuurlijke producten te werken. Ik maak ze vers en met natuurlijke bewaarmiddelen zodat ze de beste werking en geur hebben. En met veel liefde. Al mijn shampoos bevatten een halfedelsteentje dat ingestraald is met pure energetische liefde. Ook de vier shampoos in de webshop hebben zo’n halfedelsteen en voldoen ook aan al mijn andere vereisten voor een goede shampoo. Het enige dat je dus hoeft te doen om de shampoo aanbevolen door de kapper bij jou thuis te hebben is hieronder klikken om onze shampoos te ontdekken:



Heb je na het lezen van deze blog vragen? Stel ze dan gerust via email, Facebook of Instagram!


Copyright@Monteny Isabelle



Biokapsalon Attisch

Marktstraat 39

8620 Nieuwpoort







66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page