De reden om nooit meer je haar te kleuren met chemische verf of zo genaamd Bio-verf zonder ammonia:

Bijgewerkt: 12 jun 2019

1. HET VEROORZAAKT SCHADE EN VERANDERD JE NATUURLIJKE HAAR:


Tijdens het kleuren van het haar, met eender welk merk van haarkleuringen, die met de stof ammonia ,waterstofperoxide of ethanolamine worden bereid, wordt ervoor gezorgd dat de schubben (=buitenste laag) van je haar open gaan staan om het natuurlijke pigmenten ( melanine)af te breken en er de chemische pigmenten bij te steken. Je eigen kleur verdwijnt vaak niet compleet maar is wel zwaar aangetast. Hierdoor worden de haren erg zwak en gaan ze spitsen, bij het wassen voelen ze kurkdroog aan. Daarnaast zorgt haarverf er voor dat zwavel uit je haar verdwijnt. Hierdoor wordt je haar harder en verliest het gewicht. Zwavel is belangrijk omdat zwavelverbindingen voor stevigheid en de instandhouding van je textuur zorgen. Verbroken zwavelverbindingen kunnen niet meer hersteld worden. Ook de zogenaamde natuur kleuringen waar geen ammonia in aanwezig is maar vervangen wordt door de stof  ethanolamine ( dit is een mengeling van ester en amine: wanneer je die stoffen samen voegt heb je nitrasamine: is een substantie die zeer kankerverwekkend zou zijn ( Wikipedia: nitrasamine: dieren proeven ).


Op Wikipedia is ethonolamine een toxische ontvlambare geurloze vloeistof. Ammonia is nog natuurlijk , ethanolamine niet en omdat het geurloos is denken mensen dat het minder schadelijk is. Vele kappers , natuurwinkels en grootwarenhuizen  maken hier grootse reclame voor maar misleiden de mensen uit onwetenheid want het is niet bio of natuurlijk.

Als kapper vind ik dat je eerlijk moet zijn met je klanten dit is je verantwoordelijkheid , als het chemisch is moet je dit durven zeggen. Dan hebben mensen de keuze om te kiezen tussen chemie haarkleuringen en plantenpoeders van oliebe of hairborist , die volkomen natuurlijk zijn.


2. HET ZIT BOORDEVOL ALLERGIE-OPWEKKENDE STOFFEN

  • p-Phenylenediamine (PPD) : is een beruchte kleurstof die heel wat allergische reacties op zijn geweten heeft.

  • Recorcinol : heeft contact allergieën

  • Toluleendyamine en 2,4-TDA of een mengsels ervan zijn ingedeeld als giftige en milieugevaarlijke stof. Ze zijn mogelijk kankerverwekkend voor de mens.

De reactie die kan ontstaan wanneer je allergisch bent voor PPD zijn: jeuk, zwelling, roodheid, blaren en infecties aan de lymfeklieren. De klachten kunnen heftig zijn en weken tot maanden aanhouden. Vooral bij hevige reacties zoals zwelling van het gezicht, en het keelgebied. Er bestaat geen pil of dergelijk om een reactie te voorkomen de enige manier om niet te reageren is door producten te vermijden en te kiezen voor plantenkleuringen onder begeleiding van een kapper.Een allergie kan ook opbouwen. Ook al verf je je haar al jaren zonder problemen, bij de volgende keer zou je ineens wel een reactie kunnen hebben.

3. DE CHEMISCHE STOFFEN KOMEN IN JE LICHAAM TERECHT

Via je huid kunnen de chemische stoffen van haarverf in je bloed terecht komen en zo verspreid worden door je lichaam heen. 2 -aminofenol : deze stof kan effecten hebben op het bloed, met als gevolg de vorming van methemoglobine. Dat is ook waarom het altijd ten zeerste afgeraden wordt je haar chemisch te verven als je zwanger bent of borstvoeding geeft, omdat dit erg schadelijk kan zijn voor je kindje. Daarom raden wij plantenkleuringen aan hiermee kan je haar gekleurd worden zonder enig vorm van nadeel op de gezondheid voor iedereen .

4. HAARVERF SPEELT MOGELIJK EEN ROL IN HET ONTSTAAN VAN BEPAALDE SOORTEN KANKER

Er is schokkend weinig onderzoek naar gedaan als je bedenkt hoeveel mensen chemische haarverf gebruiken. En de onderzoeken die er zijn spreken elkaar tegen, maar er is een goede mogelijkheid dat de stoffen in haarverf kankerverwekkend zijn. Zo is haarverf o.a. in verband gebracht met borstkanker, non-Hodgkins lymfoom, leukemie en blaaskanker. Er is hier dringend nog meer onderzoek naar nodig.

5. HET SCHOPT MOGELIJK JE HORMOONHUISHOUDING IN DE WAR

Het testosteronlevel van vrouwen die al minstens 10 jaar haarverf gebruikten was 14% hoger dan bij vrouwen die nooit haarverf hadden gebruiken. Een onderzoek onder vrouwen in een voorstadium van de overgang kwam tot deze conclusie. Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon wat toeneemt in de overgang, terwijl oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon) afneemt.


6. GROTE SCHADE AAN HET MILIEU

Als je er even bij stilstaat wat de schade van het chemisch kleuren van het haar aan ons milieu toebrengt:

  • Alle chemische stoffen gaan in ons afval water.

  • Alle verftubes (die van metaal zijn) gaan op de afvalberg.

Tel dan maar eens voor jezelf hoeveel kapper op de wereld zijn en hoeveel kleuringen zij per dag zetten ? Dan kan ik je verzekeren dat dit grote schade brengt aan ons milieu. Plantenkleuringen komen in afbreekbaar papier bij de kappers terecht die deze poeders in glazen bokalen zetten en de plantenresten die in het afvalwater gaan zijn afbreekbaar, dus geen vervuiling voor het milieu.WIL JIJ JE HAREN NOG CHEMISCH KLEUREN ?


Met dit artikel wil ik jullie bewust maken wat chemisch kleuren van het haar met de gezondheid van de mens en ons milieu kan doen. Jullie hoeven dit niet voor waar aan te nemen maar ga zelf op onderzoek. Als je de ingrediënten lijst van jullie kleuringen op het internet opzoekt kan je zelf zien wat er allemaal in aanwezig is .


Veel succes in jullie zoektocht


vriendelijke groet

Isabelle

1 keer bekeken

Gratis verzending vanaf 39 euro (enkel in België) of kom je bestelling gratis ophalen bij Biokapsalon Attisch